Poppens, Anna Poppes

Geboortedatum: 06-03-1794
Geboorteplaats: Nieuw Beerta
Datum overlijden: 13-02-1835
Plaats overlijden: Beerta
Echtgeno(o)t(e) van: Tjapko Poppes Poppens

Kerk te Nieuw Beerta
Grafaanduiding: 2

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Hier rust het stoffelijk overschot ANNA POPPENS POPPENS. Geboren den 6 Maart 1794 overleden den 13 Februarij 1835 In haar trouw- en overlijdensakte staat dat ze Anna Poppes Poppens heet. Het grafschrift van Tjapko Poppes Poppens staat onder zijn eigen naam beschreven.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 199,3x143,8x25
Type graf: Keldergraf
Staat van onderhoud: Iets verweerd. Gescheurd, onvolledig en gerestaureerd geweest.
Datum inventarisatie: 15-10-2011

Toelichting
Graf 2 is een dubbelgraf van het echtpaar Anna Poppes Poppens en Tjapko Poppes Poppens. Ze waren in 1815 in Beerta getrouwd. Beide vaders heetten Poppo van de voornaam en Poppens van de achternaam. Dat verklaart de overeenkomstige twee laatste namen. De mannen hadden echter verschillende vaders, de vader van Anna was van Tjapko (Poppo Tjapkes Poppens) en de vader van Tjapko was van Freerk (Poppo Freerks Poppens). Mogelijk waren de vaders van Tjapko en Freerk wel een-en-dezelfde namelijk, Poppo! Dat zou betekenen dat Anna en Tjapko achterneef- en nicht van elkaar zijn.

Iconografie
Onder de grafschriften zijn een omgekeerde fakkel en een zeis afgebeeld. Links daar ligt de Ouroboros, een in zijn staart bijtende slang, naast een vliegende vlinder. Rechts ligt een schedel met beenderen. Links- en rechtsboven de grafschriften vliegt eveneens een vlinder. Bovenaan kruisen een palmtak en een eikentak elkaar.

Code voor share buttons